Ostar
Det är fantastiskt vad en skvätt sprit kan göra med en ost.
Skvätt och skvätt förresten, jag vågar inte berätta hur mycket whisky eller cognac eller tequila jag sprutar in i mina ostar eftersom de då riskerar att enbart få säljas på Systembolaget.
Och effekterna är fler än vad man tror.
Dels skänker sprit osten en läcker smaknyans, men den påverkar också mognaden. Lagom mycket mörk rom i en mögelost förvandlar osten till en bakelse, gräddig, fluffig, läcker.
Jag har spritat ostar hos Wernerssons Ost i Ulricehamn i rätt många år och det är fantastiskt njutningsfullt. Efter ett års experimenterande kom jag fram till ett mönster i valet av sprit, i valet av ost, i graden av lagring och liknande.
Först släppte jag två prästostar, 14 månader gamla, varav de två sista med sprit i. I dem sprutade jag 21-årig Back Ribbon och Grönstedts VSOP.
Därefter ett par mögelostar med mörk rom och Carlshamns flaggpunsch.
Därefter ett par lantostar med den ljuvliga tequilan Arrete Reposade och den rökiga maltwhiskyn Ardbeg, samt en serie brittisk cheddar med whisky från bade Islay och Speyside.
Dessutom en gorgonzola med Marc de Champagne.
Så jävla gott!
Det är dock inte alldeles enkelt att hitta ostarna.
Jag föreslår en signal till Wernerssons Ost 0321 – 261 50, berätta var du bor, så kan de upplysa dig om vilken affär i närheten som säljer osten.
Tyvärr får man enligt lag inte berätta vad man vill på etiketten på en matvara, exempelvis får man inte berätta vilka drycker som smakar bäst till ost. Men på en hemsida får man.
Därför:
• Steffo Black Ribbon-ost – kanon till Gammal Norrlands Akvavit, också till highland maltwhisky (nedvattnad en smula).
• Steffo Grönstedts VSOP-ost – lysande till nästan allt portvin, också till något äldre cognac än den i osten, testa en Grönstedts VO.
• Steffo mögelost med rom – portvin förstås, men också mörk rom, helst från Martinique.
• Steffo mögleost med punsch – inte punsch, det blir för sliskigt, däremot portvin, och porter, och champagne.
• Steffo Ardebeg-ost – O.P.Anderson är bra, men framför allt rökig maltwhisky.
• Steffo tequilaost – det är en ljuvlig upplevelse att blanda osten med ett glas Arrete Reposado, eller annan 100 % agave-tequila.
• Steffo cheddar Islay – rökig maltwhisky
• Steffo cheddar Speyside – bäst till sherryftlagrad maltwhisky
• Steffo Gorgonzola med Marc de Champagne – champagne! Eller som alltid: portvin!